27.6.05

3.000 ισπανικά νησιά

Σας κάνω το ρεζουμέ του σημερινού διαλόγου, γιατί άνθρωποι είστε κι εσείς και έχετε δουλειές:

- Τι θα λέγατε τον Ιούλιο για 5 μέρες στη Βαρκελώνη;
...
- Όχι ρε Γιώργο πες μου, έχουν οι Ισπανοί 3.000 νησιά;

Μέσες άκρες, το νόημα το καταλάβατε έτσι; Περάσαμε από το πού θα πάμε διακοπές, στο πάμε Βαρκελώνη, στο γιατί Βαρκελώνη και τελικά στο αιώνιο η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου, όλοι εδώ έρχονται.

Δηλαδή τα υπόλοιπα 6,3 δισ. ανθρώπων του πλανήτη Γη πρέπει να είναι ηλίθιοι. Χάνουν κάτι και δεν το ξέρουν. Και το Traveller της Conde Naste μαλακίζεται που δεν μας έχει κάθε μήνα στο εξώφυλλο.

Ενώ η Βαρκελώνη, που έχω πάει δις, που είναι μια πανέμορφη πόλη με το Gaudi, με τη θάλασσα, με τους κήπους, με τα αξιοθέατα, με το φαγητό της, με την προβλήτα της, με τα κλαμπάκια της, είναι χειρότερη από την Αθήνα; Ε όχι.

Άντε και να παραδεχτώ πως έχουμε κάποιες φυσικές ομορφιές. Έμφαση στο κάποιες γιατί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο είναι απλά πολύ πολύ λίγες. Και δεύτερη έμφαση στο φυσικές γιατί αν περιμένανε από μας να αναδείξουμε κάτι όμορφο, τότε χέσε μέσα Πολυχρόνη (πάλι στο χέσιμο γύρισε η κουβέντα, δεν ξέρω αν το προσέξατε).

Λοιπόν, η ομορφότερη χώρα στον κόσμο ΔΕΝ είμαστε. Και δε θα κάτσω να μπω στην κουβέντα για το ποιά χώρα μπορεί να είναι, γιατί ο καθένας θεωρεί άλλο ωραίο. Άλλος θέλει παραλίες, άλλος θέλει πράσινο, άλλος θέλει βουνό. Και μη μου πείτε εμείς έχουμε απ' όλα γιατί αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε τα καλύτερα από τα τρία. Και σίγουρα δεν είμαστε η μοναδική χώρα που τα έχουμε όλα. Εντάξει; Απλά έχουμε μεσογειακή κλίμα που έχει κάποιες ομορφιές. Άλλες δέκα χώρες έχουν παρόμοιο κλίμα.

Πόσο ξενοφοβικοί είμαστε ρε πούστη μου που δεν βγαίνουμε από τη χώρα μας; Δεν μαθαίνουμε για άλλους πολιτισμούς για να δούμε πως οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι ήταν πιο παλιοί από το Σωκράτη. Και οι Νοτιοαμερικάνικοι λαοί (Ίνκας, Αζτέκοι και Μάγιας) ήταν επίσης πολύ μπροστά για την εποχή τους. Τι, δηλαδή αυτοί δεν πιάνονται γιατί είναι μακριά; Έλεος.

Λοιπόν και επειδή τα παίρνω με τέτοιους διαλόγους, επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω μερικά πράγματα για τους μύθους της Ελλάδας (και το Live your myth in Greece)

Έχουμε 3.000 νησιά.

Άντε και τα έχουμε. Πόσα από αυτά ξέρεις να μου τα πεις κατ' όνομα; 50; 100; Και σε πόσα από αυτά μπορείς να πας εσύ που δεν έχεις σκάφος; Ε;

Και άντε και πήγες (που δεν πρόκειται να πας ούτε στο 1% αυτών σε όλη σου τη ζωή γιατί 30 νησιά είναι πολλά στην τελική, αλλά εγώ σου λέω ότι πας), τι κατάλαβες; Είδες 100 νησιά με κόσμο και 2.900 βραχονησίδες. Πού είναι η ομορφιά που μου έλεγες;

Όχι γιατί και οι Μαλδίβες είναι ένα σύμπλεγμα 2.000 νησιών αλλά εκεί είναι 2.000 πανέμορφα νησιά με φοίνικες, άσπρη ψιλή άμμο και το καραβάκι σε πάει σε οποιοδήποτε εξ' αυτών θέλεις και λιάζεσαι ολημερίς κι ολονυχτίς με τον δούλο από πάνω να σου φέρνει κοκτέιλ και σαντουιτσάκια με $1 τη μέρα.

Για να μη σου πω πως μπορείς να περπατήσεις από νησί σε νησί μέχρι το απόγευμα λόγω της παλίρροιας (το νερό σου φτάνει μέχρι τη μέση). Και άμα βουτήξεις στα νερά τους βλέπεις κάτι τρελλά εξωτικά ψάρια που ούτε σε screensaver δεν τα έχεις δει. Και πού να περπατήσεις μέχρι τα κορράλια που σχηματίζονται γύρω από κάθε νησί (ή σύμπλεγμα νησιών) και αράξεις εκεί. Θα δεις καρχαρίες να κολυμπάνε στα πέντε μέτρα από σένα (δε μπορούν να περάσουν την κοραλλιογραμμή και είσαι ασφαλής).

Εκεί να δεις ομορφιά. Όχι στα Ίμια και τις άλλες βραχονησίδες.

Όλοι οι ξένοι εδώ έρχονται.

Άλλος μύθος. Τρελλό ψέμα που το λέμε στον εαυτό μας και το πιστεύουμε γιατί έτσι θέλουμε. Ποιοί είναι πρώτα απ' όλα αυτοί οι ξένοι; Μου λένε πχ οι Άγγλοι. Ωραία. Για πήγαινε στην Αγγλία και δες πόσοι πάνε Ελλάδα, πόσοι Τουρκία, πόσοι Ισπανία, πόσοι Τενερίφη, πόσοι ΗΠΑ.

Και αν θες να είσαι δίκαιος, μη μετρήσεις μόνο το καλοκαίρι, έτσι; Γιατί για να μου λες πως είμαστε η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο, σημαίνει πως είμαστε όμορφη χώρα χειμώνα-καλοκαίρι, έτσι;

Τότε γιατί έρχονται εδώ οι γαλαζοαίματοι και οι σταρ του κινηματογράφου;

Πάρε τους top 10, top 50, top 500 stars αν θες. Για το παράδειγμά μας, πάρε τους top 100. Βάλε ότι ο καθένας τους πάει διακοπές μόνο σε 10 χώρες κάθε χρόνο (μόνο).

Τώρα μέτρα τις χώρες που είναι μέλη του ΟΗΕ και βγάλε έξω την Αφρική και τις εμπόλεμες, πρόσφατα εμπόλεμες, ασταθείς και φτωχές χώρες.

Κάνε την εξής πράξη: 100 stars επί 10 χώρες ίσον 1000 επιλογές. Πόσοι από αυτούς τους top 100 ήρθαν στην Ελλάδα μέσα στο χρόνο; Τρεις; Πέντε;

Από τις χίλιες επιλογές των top 100 stars, η Ελλάδα είναι οι πέντε επιλογές τους.

Νομίζω πως είμαστε λίγο πιο ψηλά από τη Ρουμανία. Και αυτό επειδή έχουμε θάλασσα και οι star μπορούν να πάρουν το κοτεράκι τους και να πάνε σε ένα από 2.900 νησιά στα οποία εσύ δεν μπορείς να τους δεις. Και σίγουρα η Ελλάδα που βλέπουν αυτοί είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπεις εσύ.

Το ηλιοβασίλεμα στην Οία είναι μοναδικό!

Ναι, εδώ πρέπει να το παραδεχτώ. Ο Δήμαρχος της Οίας έχει αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ήλιο και κάθε σούρουπο ο Ήλιος δίνει ένα μοναδικό ρεσιτάλ μόνο στην Οία. Πουθενά αλλού στον κόσμο ο ήλιος δεν δύει μέσα στη θάλασσα.

Προφανώς η απάντηση είναι η ίδια και άλλες παρατηρήσεις του τύπου:
  • Στην Ελλάδα το φαγητό είναι καταπληκτικό

    (φάε κεντροευρωπαϊκό κυνήγι ημέρας και έλα πες μου μετά)
  • Η θέα από τον Όλυμπο είναι μαγευτική

    (που να δεις στο τριεθνές των Άλπεων)
  • Η παραλία με το Ναυάγιο είναι εκπληκτική
    (ναι, αλλά θες μια ώρα με το καραβάκι να πας)

Ναι, αλλά η τάδε παραλία βγήκε στις top 10/50/100 από το τάδε περιοδικό

Α, πολύ χαίρομαι που το ανέφερες, γιατί γι αυτό έχω πολλά επιχειρήματα:
  • Το top 10/50/100 δεν σημαίνει ομορφότερη από όλες τις άλλες 9/49/99
  • Η γνώμη του τάδε περιοδικού δεν σημαίνει πως είναι έγκυρη
  • Το ότι το άκουσες ή στο είπανε δεν μετράει αν δε μου φέρεις το περιοδικό να το δω με τα μάτια μου
  • Το ότι βγήκε στις top 10/50/100 πριν από πέντε χρόνια και δεν ξαναβγήκε μετά, σου λέει κάτι;
  • Και στην τελική η μία παραλία δεν κάνει την χώρα πιο όμορφη στον κόσμο. Άλλωστε, όπως μου είπες κι εσύ, 3.000 νησιά έχουμε, τι να σου κλάσει μια παραλία μόνο;


Είσαι ανθέλληνας / κακός.

Εγώ λέω τα πράγματα όπως ακριβώς τα βλέπω. Έχω πάει και σε δέκα μέρη και δεν νιώθω την ανάγκη να διαφημίσω την Ελλάδα ως την καλύτερη χώρα σε σημεία που απλά δεν είναι (και αν θέλετε να βρείτε τις ομορφότερες γυναίκες, αναρωτηθείτε γιατί οι Βραζιλιάνες και οι Ουκρανέζες προτιμόνται ανά την υφήλιο, εντάξει;)

Όπως τα παίρνω κάθε φορά που βρίζουν τους Άγγλους. Γιατί ρε τους βρίζετε; Επειδή μεθάνε και κάνουν μαλακίες; Σε διακοπές είναι. Η κουλτούρα τους και η νοοτροπία τους είναι να περνάνε καλά όταν βγαίνουν έξω να διασκεδάσουν, όχι να κάθονται με ένα ποτό στο ένα χέρι και το τσιγάρο στο άλλο. Κάθε λαός έχει άλλη κουλτούρα και κάνει διαφορετικά πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική κουλτούρα είναι καλύτερη.

Και στην τελική, άμα δε θέλετε να έρχονται οι Άγγλοι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μην διαφημιζόμαστε ως χώρα στη Βρετανία. Αλλά μετά ποιός θα σας τα ακουμπάει ρε, που ο τουρισμός είναι το ισχυρότερο industry στην Ελλάδα;

9 σχόλια:

christos είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι αν η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα ή όχι, αλλά τι υπηρεσίες προσφέρει και σε τι κόστος. Γνωρίζω χώρες χωρίς τα κάλη της χώρας μας αλλά με πολύ μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, μονο και μόνο επειδή ο τουρισμός είναι πραγματικά γι΄αυτούς βιομηχανάι προσέλκυσης χρήματος. Δεν είναι μόνο η φυσικές ομορφιές-αυτές υπάρχουν παντού- αλλά και η υποδομή και η διάθεση και το κόστος των διακοπών. Εκεί υστερούμε συμαντικά.

S G είπε...

εχεις απολυτο δικιο φιλε μου

να σημειωσω και καποια αλλα πραγματα.

Ακομα κιαν δεν το πιστευετε οι Κυκλαδες για μερικους μοιαζουν με ασχημο σεληνιακο τοπιο.

ακομα κιαν δεν το πιστευετε το ελληνικο φαϊ δεν υπαρχει σαν αυτονομη κουζινα για τους περισσοτερους τουριστες. Το θεωρουν βαλκανικο-τουρκο-αραβικο. Και καλα κανουν οταν παρουσιαζουμε το γκρικ σουβλακι σαν απαυγασμα της ελληνικης κουζινας, αντι για τα τοοοσα αλλα σπουδαια φαγητα που παιζουν. Καλα κανουν με τους τοσους αμορφωτους γαστριμαργικα απατεωνες που πουλανε σκατα για φαϊ στα νησια.

Ακομα κιαν δεν το πιστευετε ενας γερμανος τρωει φρικη οταν βλεπει τους δρομους στα ελληνικα νησια και ακομα χειροτερα τους οδηγους.

ακομα και δεν το πιστευετε υπαρχουν χωρες που μας ξεσκιζουν τουριστικα οπως η Ισπανια, επειδη εχουν παρομοιες φυσικες ομορφιες, πολυ σπουδαιοτερες τεχνητες ομορφιες (βλ. πολιτισμο, τεχνες, Πικασο, Νταλι, Μιρο κτλ), γνωστοτερη μουσικη, μαλλον πιο πρωτοποριακη κουζινα (οι καταλανοι σεφ ειναι στους καλυτερους παγκοσμιως), περισσοτερο γκλαμουρ (η μαρμπεγια φιλοξενει τα σπιτια τουλαχιστον 50 ηθοποιων του Χολιγουντ), σωστες υποδομες (αυτοκινητοδρομοι και αεροδρομια που δεν συγκρινονται με μας) και πιο ευκολη/διαδεδομενη γλωσσα (ποσοι τουριστες μαθαινουν ελληνικα? καθε τουριστας στην ισπανια προσπαθει να μαθει ισπανικα!). ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ με πολυ λογικοτερες τιμες!

Περυσι που ετρωγα καπου στην Παρο και μας εφτασε 60 ευρω το ατομο πηγα να ριξω σφαλιαρα στον σερβιτορο. Πως ζητας ρε ξεβρακωτε 60 ευρω το ατομο?! Τι σερβις προσφερεις? (2-3 σερβιτοροι ολη την ωρα διπλα μας να γκαριζουν για την Ολυμπιακαρα δεν ειναι σερβις). Τι κουζινα (μπαρμπουνι στο τηγανι δεν ειναι κουζινα!)? Τι κρασι (οχι το μετριοτατο χυμα σας δεν ειναι κρασι)? Στην Βαρκελωνη με καταλανικη nouvelle cuisine, τρομερο κρασι και αψογο σερβις σε θαυμασιο περιβαλλον δινεις δεν δινεις 40 ευρω!


ΥΓ απτην αλλη γιωργο οντως μην ερθετε τωρα στην ΒΚΝ. Ο τουρισμος πολεων ενδεικνυται την ανοιξη...

Lili είπε...

σε ερωτευομαι...παει και τελειωσε.




Α! να μην το ξεχασω
"Ναι, εδώ πρέπει να το παραδεκτό"
ΠαραδεκτΟ?
:D

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,

πού θα πας διακοπές φέτος;

arkoudos είπε...

Φιλαράκι, τέτοια κάνεις, και είχαμε και δουλειές, ε;

vasvoe είπε...

Πέστα, πέστα! Έχω σκάσει πια!

Ανώνυμος είπε...

Γενικά καλά τα λες αν και τραβηγμένα.

Πως σου φαίνεται η άλλη άκρη όμως: "Φέτος θα πάμε Άγιο Σουρπίκιο, βαρεθήκαμε τη Γρενάδα...".

Ουστ ρε χλαπατσοκατίνα. Πουλάν μούρη για θάλασσα στην Ελλάδα;

Μπορεί στις Μαλδίβες νάναι έτσι όπως τα λες, αλλά αφού τα βρίσκω και στη νότια Εύβοια βρε Γιώργο!

Και πλεούμενο να μην έχεις θα σε πάει στην prive παραλία ο local βαρκάρης/greek lover. Έχουνε δηλαδή greek lovers αυτοί; (πως λέμε greek feta)

Και για βάλε τους καρχαρίες/δηλητηριώδης μέδουσες/και δεν ξέρω γω τι άλλο...

Στη θάλασσα είμααστε κορυφές, δεν έχεις δίκιο (εντάξει χωρίς να καβαλήσουμε το καλάμι).

Και στα βουνά δεν πάμε άσχημα όμως, μη νομίζεις. Κάνε μια βόλτα στο Μέλανα Δρυμό να σου πέσει η μασέλα από την υγρασία, με τα μισά δέντρα σάπια από τους νέους ιούς. Πήγαινε μετά την ίδια βόλτα στα Άγραφα και πες μου!

kisses

ANTONISphinx είπε...

Ελλάδα και πάλι Ελλάδα. Καλά είναι και στη Βαρκελώνη, και σε άλλα μέρη της Ισπανίας, αλλά σαν την Ελλάδα δεν είναι.
Τώρα δεν ξέρω αν στις Μαλβίδες υπάρχουν παραλίες που σε κάποιες...εξ' αυτών θέλεις και λιάζεσαι ολημερίς κι ολονυχτίς ...όπως διάβασα, αλλά ολονυχτίς προτιμώ το φεγγάρι όταν έχει. :)

Unknown είπε...

ετσι δυστιχος σκεφτομενοι σαν και σας ειναι και οι πολιτικοι μας ,ακριβως αυτο βλεπουν και αυτοι.....
δεν τις γαμας τις παλιοβραχονησιδες (συνορο του κρατους μας),δεν γαμας τα παλιοδαση (καψτα),υπαρχει και η Iσπανια για να παμε να ζησουμε και να μαθουμε πολιτισμο.ΑΑΑ ξεχασα αυτο μπορουμε να το μαθουμε και απο τους ΑΤΖΕΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΣΟΙ. Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Αγγλους τουριστες που προτιμουν τις μαλακειες και τις κλεψιες(μαρμαρα) ,να μην τις κανουν
στη βαρκελονη ουτε στα μαγιονησια ουτε στη χωρα τΩν ινδιανων.ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ-ΜΑΣ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΦΤΥΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΖΗΛΕΨΑΝ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ (ΑΓΓΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ π.χ),να αναγνωριζεις και τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ (Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ π.χ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΜΠΑΛΑ),ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΜΕ ΖΑΒΟΥΑΒΡ ΚΑΙ ΠΕΤΣΕΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ.........!!!ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΜΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ (π.χ Αρχαια ελλαδα ,ολυμπιακοι ΑΓΩΝΕΣ με ολυμπιακο υμνο.......που πανε και ολοι αυτοι οι αλλοι πολιτισμενοι να αγωνιστουν κ.τ.λ).............. Με πολυ συμπαθεια Ευθυμης.ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ.....ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ - ΜΑΣ.ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!