13.10.05

Κρητική Λυρική Σκηνή



Το θέαμα στη Λυρική Σκηνή ήταν απολαυστικότατο σήμερα.

25 ερασιτέχνες χόρεψαν κρητικά με τρομερή ψυχή πάνω στη μουσική του Νεκτάριου Χατζιδάκη.

Δεν ήξερα τι να περιμένω γιατί έχω βρεθεί ας πούμε σε ανάλογη εκδήλωση Ποντίων (ναι, είμαι Πόντιος στην καταγωγή) και ήταν τραγική. Ο ένας χορός πίσω από τον άλλο, χωρίς επεξήγηση και με βαρύτητα στη λεπτομέρεια των κινήσεων.

Εδώ τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά. Η παρουσίαση ήταν εξαίσια.

Θυμηθήκαμε την αρχαία Ιστορία και τη μυθολογία της Κρήτης: Μίνωας, Πασιφάη, θυσία 7 αγοριών και 7 κοριτσιών κάθε χρόνο στο Μινώταυρο, Μινωίτισσες.

Μετά περάσαμε στην Αναγέννηση, Βιτσέντζος Κορνάρος, Ερωτόκριτος και Αρετούσα. Και αμέσως μετά στην Τουρκοκρατία.

Κάθε εποχή με το μύθος της. Με μια απλή αφήγηση, απλούστατα ηχητικά εφέ, μια δοξαριά ή μια γέφυρα για να τονίσει κάποια σημεία και αυτό ήταν όλο. Και ήταν φανταστικό.

Πέντε Κρήτες χορέψανε πεντοζάλι, χορηπηδώντας και βροντοχτυπώντας τα πόδια τους στη σκηνή της Λυρικής.

Μετά βγήκανε 10 πανέμορφες Κρήσσες με φρεσκοκεντημένες παραδοσιακές στολές, οι καλύτερες στο είδος τους, ιστορικά ακριβέστατες, φτιαγμένες με τρομερή λεπτομέρεια και απίστευτο μεράκι.

Ακολούθησε κρητικός γάμος, το μοιρολόι της μάνας για τα πέντε αδικοχαμένα της παιδιά και μια τραγουδιστική αναφορά στη μάχη της Κρήτης.

Τα παιδιά ήταν ερασιτέχνες. Παιδιά που δουλεύουν στην πρώτη τους δουλειά ή που είναι ακόμα φοιτητές. Το αποτέλεσμα όμως ήταν επαγγελματικό.

Και υπόσχομαι την επόμενη φορά που θα πάω, θα βάλω γραβάτα, όπως αρμόζει στη σοβαρότητα της περίστασης. :)

(Credits: Κείμενα, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Χορογραφίες, Παρουσίαση, Οργάνωση Ειρηάννα Κλειδή. Μουσική επιμέλεια, Τραγούδια Νεκτάριος Χατζιδάκης. Ενδυματολογική έρευνα, επιμέλεια και κατασκευή Λέλα Κλειδή, Χόρεψαν τα παιδιά της πολιτιστικής ένωσης Κρήσσες και Κρήτες, με την υποστήριξη της οργάνωσης Γυναίκες της Κρήτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: