20.12.05

Να σας τα π(αρ)ουμε;

Απορία το έχω: Στα κάλαντα πόσα δίνετε;

Η γιαγιά μου μου είπε πως έβαλε ήδη το κρύσταλλο με τα ψιλά (και τα καρύδια (?)) δίπλα στην πόρτα εις αναμονή των μικρών καλαντο-αοιδών, και θέλω να δω πόσα θα δίνατε.

Και δίνετε ανά άτομο; Ανά παρέα;

Επιβραβεύετε όσους εκτός από τρίγωνο έχουν και αρμόνιο, φυσαρμόνικα ή όμποε;

Τιμωρείτε όσους σας ξυπνάν από τις 7 για να σας τα π(ρηξ)ουνε;

Θέλω αριθμούς, όχι σούξου μούξου.

8 σχόλια:

vasvoe είπε...

εγώ μπορεί αν είμαι σκατόψυχη αλλά συνήθως δεν άνοιγα καν την πόρτα στα βλαμένα. δεν φτάνει που έρχονται και σου γκαρίζουνε, δεν λένε καν τα κάλαντα ολόκληρα παρά μόνο την πρώτη στροφή και σταματάνε μόλις σε βλέπουνε να βάζεις το χέρι στην τσέπη. σιγά μην τους έδινα και λεφτα από πάνω. για ποιο λόγο παρακαλώ; χαρτζιλίκι ας τους δώσουν οι γονείς τους, αντί να τα στέλνουν να ζητιανεύουν.

διότι πλέον δεν τα λένε "για το καλό" αλλά για να μαζέψουν λεφτά, και είναι και αχάριστα και αγενή από πάνω. δεν σκέφτονται ποτέ πως κάποιος που τους έδωσε μόνο ψιλά, μπορεί απλά να μην έχει να δώσει ούτε στα δικά του παιδιά, στα ξένα θα δώσει; και αμέσως να σχολιάσουν ότι ο τάδε ή ο δείνα στη γειτονιά είναι τσιγκούνης, τα σκατοαναθρεμένα.

εδώ ευτυχώς δεν έχει κάλαντα.

. είπε...

Δεν ξέρω πόσο πάει η ταριφα γιατί πάντα κοιμάμαι όταν οι γονείς μου ακούν τα "καλαντόπαιδα", αλλά σίγουρα επιβραβεύεις τα μουσικά όργανα.

το αν δίνεις σε έναν έναν ή σε όλους μαζί, θα στο πουν αυτά. Αν δεν εχουν ένα κοινό κουτί, δίνεις στο κάθε παιδί ξεχωριστά.

. είπε...

re c vasvoe σιγά...... έχεις ένα δίκιο, αλλά τα παραλές βρε. ηρέμησε, δεν είανι όλα τα παιδάκια ετσι. χριστούγεννα δίχως κάλαντα ;;

vatraxokoritso είπε...

Αποσυνδέω το κουδούνι και κοιμάμαι αν είμαι σπίτι…
Ανοίγω μόνο σε 1 οι 2 παρέες έτσι για το καλό..
Παλιά δεν άνοιγα καθόλου..
Αλλά μεγαλώνοντας αισθάνομαι κάπως… .

FUFUTOS είπε...

Είτε τα λένε για το καλό είτε τα μισολένε για τα λεφτά μόνο όπως σημειώνει η vasvoe, στο κατω-κάτω λένε μία ευχή (έστω και από "υποχρέωση"), οπότε λέω να δίνουμε κάτι τις.

Αποφεύγουμε να δίνουμε χρήματα (εκτός από τα "συστημένα", ανιψάκια, κλπ).
Δίνουμε σοκολάτες που προμηθευόμαστε τις παραμονές σε χονδρική (1-2 κουτιά σοκοφρέτες ή τις σοκολάτες που σας αρέσουν θα πρέπει να φτάνουν - προσοχή! όχι το μεγάλο μέγεθος που συνηθίζετε να τσακίζετε).

Εξαίρεση κάναμε 2-3 φορές που μάς ήρθαν μεγάλα παιδιά με όργανα που ξέραν μουσική και φαινόταν ότι είχαν δουλέψει (με πρόβες κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές δώσαμε χρήματα που αντιστοιχούσαν σε μια μπιρίτσα (ήταν και μεγάλα παιδιά)

Καλές γιορτές σε όλες και όλους.

Υ.Γ. Αν βρεθεί κάποιος που να δηλώνει χουβαρντάς και δίνει από κανένα 100άρι, παρακαλώ να αφήσει και τη διεύθυνση να περάσω την παραμονή...

Chrisa είπε...

Το ίδιο κάνει και η μαμά μου... μαζεύει ένα βάζο με ψιλά και έχει δύο πιατέλες κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Συνήθως δίνει:
1 παιδάκι (ηλικίας 8-10) :2 ευρώ
1 παιδάκι (ηλικίας 10 και άνω):1 ευρώ
2 παιδάκια ηλικίας 8-10: 3 ευρώ
2 παιδάκια (ηλικίας 10 και άνω): 2 ευρώ
3 παιδάκια και ανω (ανεξαρτήτου ηλικίας): 3 ευρώ
παιδάκια γειτόνισσας: 10 ευρώ
παιδάκια κολλητής: 20 ευρώ
αγαπημένο παιδάκι:30-50 ευρώ

Και κάθε χρόνο ο μπαμπάς μου την βρίζει που έδωσε μια περιουσία στα κάλαντα!!!!

Ευτυχώς φέτος μετακομίζουμε και επειδή το σπίτι είναι νεόχτιστο και ακόμα δεν ξέρουν ότι κατοικείται (και το βασικό... απο ποιον) μάλλον δεν θα μας ενοχλήσουν και πολύ!!!

Your Man είπε...

Ρε συ Χρύσα, πού μένεις τώρα να έρθω γω ως αγαπημένο παιδάκι να σου πω τα κάλαντα;

(χμ, τι αγοράζω με 30-50 ευρώ;)

Ανώνυμος είπε...

1)Αν έρθει παιδάκι εδώ στα χωράφια που μένω,

2)Τυχαίνει και την ώρα που έρχεται το παιδάκι βρίσκομαι σπίτι,

3)Τυχαίνει και ενώ είμαι σπίτι δεν κοιμάμαι ή δεν έχω στο διαπασών heavy metal,

τότε...

αν υπάρχουν ψιλά στην τσέπη μου θα δώσω κανα ευρώ ή διευρω.