24.1.07

and movies are the new books

Είδα το Click, μια χαζοχαζή κωμωδία με ένα ηλιθιοηλίθιο ηθικό δίδαγμα και κατέληξα στο ότι οι ταινίες είναι τα νέα βιβλία.

Προσαρμοσμένα πάντα στις ανάγκες του λαού: πιο γρήγορα, πιο αβασάνιστα, πιο ρηχά, πιο μοντελοποιημένα. Fast food για βιβλιοφάγους δηλαδή. Έχουν και οι ταινίες ένα ηθικό δίδαγμα. Πιο λάιτ, πιο προσπεράσιμο, αλλά αφού αυτό θέμε, αυτό θα πάρουμε.


-update-

Επί του ιδίου σχεδόν θέματος, θυμάμαι τις επιθέσεις κατά της ανακρίβειας του Troy με την Ιλιάδα του Ομήρου.

Και σκέφτομαι πως το Troy είχε μάλλον περισσότερη σχέση με την Ιλιάδα παρά η ίδια η Ιλιάδα με τον επικό τρωικό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να έγινε ή και να μην έγινε. Άρα για ποιές ιστορικές ανακρίβειες μιλάμε;

Εγώ πάντως, ως τελείως ανιστόρητος, θα προτιμούσα όλα τα μαθήματα στο σχολείο να διδάσκονταν (και) σε DVD. Το DVD είναι φτηνότερο στην παραγωγή και στη διανομή του, ευκολότερο να γίνει update ως προς τα λάθη του, και πολύ πιο εύκολα θυμάσαι πρόσωπα, μέρη, χρονολογίες και χάρτες που έχεις δει παρά ονόματα που δεν θυμάσαι; Σιγά μην κατάλαβα εγώ ποτέ που υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάννης.

Όχι κύριε, ταινία και πάλι ταινία. Να δω το Νεύτωνα να του έρχεται το μήλο στο κεφάλι για να θυμάμαι το νόμο της βαρύτητας. Και να μας δείξουν καμιά τσόντα για να δούμε πώς κάνουμε παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: