7.11.08

Ηθική και άλλα μοντέρνα αστικά αστεία

Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω τον κόσμο.

Συμμετείχα (παθητικά, πολύ παθητικά) σε μια συζήτηση γύρω από το αντικειμένο πως οι πολιτικοί δεν έχουν μυαλό, πως είναι κατά κύριο λόγο χαζοί και κουτοπόνηροι. Και αυτό το συνόδευαν με κουτσομπολιό για τον κάθε πολιτικό. Ό,τι έχει ακούσει ο καθένας για τον οποιονδήποτε που έχει πολιτευτεί χωρίς να τον ενδιαφέρει να το διασταυρώσει, να το εξετάσει, να δει αν βγάζει νόημα αυτό που λέει.

Sorry (κι αυτό το λέω για να συνδέσω τις δυο προτάσεις, όχι επειδή λυπάμαι), αλλά το τι δείχνει αυτό θα σας το πω στα αμερικάνικα γιατί το ελλήνικος δεν έχει τόσο ωραίες εκφράσεις: mob mentality.

Γιατί δε μπορείς να καταλάβεις ότι το να θεωρείς τον άλλο για μαλάκα που γαμήθηκε να φτάσει κάπου χρησιμοποιώντας το ίδιο το σύστημα που έχεις κι εσύ απέναντί σου, δείχνει απλά ότι θα ήθελες πολύ να ήσουν στη θέση του, να κάνεις τη δουλειά του, να βγάζεις τα λεφτά του και να έχεις την εξουσία του και να θεωρείς από virtual βάθρο ηθικότητας και διαφάνειας που έχεις στήσει για τον εαυτό σου ότι εσύ θα ήσουν καλύτερος και λιγότερο διεφθαρμένος.

Παπάρια μάντολες, αγαπητέ φίλε.

Γιατί αν πραγματικά ήσουν καλύτερος και λιγότερο διεφθαρμένος και ό,τι άλλο πιστεύεις ότι είσαι, τότε δε θα κοιτούσες να κάνεις καμιά δεύτερη δουλειά χωρίς τιμολόγιο για χαρτζηλίκι, δε θα κοιτούσες να μην έχεις ασφάλεια για να τα πάρεις από τον ΟΑΕΔ, δε θα κοιτούσες να κλέψεις τον περιπτερά, δε θα κοιτούσες να βρεις την ταινία σου στο Internet και δε θα έπλενες το αμάξι σου με το κοινόχρηστο νερό της πολυκατοικίας.

Γιατί φιλαράκι σου έχω νέα: Κι εσύ κλέβεις στο μέγεθος που μπορείς.

Το ίδιο κάνει και ο δήμαρχος που θα ξαναφτιάξει όλες τις πλατείες ανά τετραετία για τη μίζα του κατασκευαστή, ο γιατρός που θα πάρει το φακελάκι για να ασχοληθεί πέντε λεπτά παραπάνω με την περίπτωσή σου, ο υπουργός που θα υπογράψει για αγορά νέων whatever παρόλο που και τα παλιά μια χαρά κάνανε τη δουλειά τους, το ίδιο θα κάνει ακόμα και ο πρωθυπουργός που θα κοιτάξει να είναι στο απυρόβλητο όση ώρα κυβερνάει και οι λογαριασμοί του στην Ελβετία, στο Dubai και στα Cayman γεμίζουν.

Κι αν δε σου αρέσει το σύστημα, αν έχεις κάποιο θέμα, αν εσύ είσαι ο αναμάρτητος και δεν είσαι απλά ο μέσος πολίτης, τότε φιλαράκι να πας στις ΗΠΑ και να ψηφίσεις Obama.

Γιατί δεν ξέρω αν τώρα που βγήκε θα αλλάξει κάτι όπως έλεγε ότι θα κάνει, αλλά ξέρω ότι όταν η κυβέρνηση του είπε να του δώσει λεφτά για να τρέξει την καμπάνια του και να εκλεγεί πρόεδρος, εκείνος είπε "Όχι ευχαριστώ, εγώ θα μαζέψω λεφτά από τον κόσμο."

Κι αυτά όταν ακόμα ήταν απλά μια κουκίδα στον πολιτικο χάρτη της Αμερικής, πριν από 20 μήνες.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά, πολύ σωστά. Όχι για το σχόλιο περί Obama, θα φανούν τα τι και πως, αλλά για το 'αν μπορούσες θα ήσουν και 'συ τέτοιος'.

Βέβαια, αυτή η λογική οδηγεί στο 'όλοι κλέβουν, γιατί όχι και εγώ' - αλλά anyway, δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

Υ.Γ.: wb.

Zero Design είπε...

O anamartitos prwtos tin litho valeto kai alles tetoies ahdies... Oudeis anamartitos.. toulaxiston oudeis pou na kserw egw... Opote oloi tha petaksoun tin litho ;)

George.. oti kai na leme.. o kosmos panta etsi tha einai.. Den kserw an vlepeis katholou southpark, alla des to teleutaio episodio pou einai me tin niki tou Obama.. Tha pethaneis apo to gelio mias kai egrapses auto to keimeno kiolas ;)

philos είπε...

Ενας δάσκαλος μου το έλεγε συχνά...
Μην κρίνετε ίνα μη κριθείτε!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω και εγω μαζί σου. Αγνοουμε παντελώς την ανθρώπινη φύση, όχι μόνον όταν κριτικάρουμε τους άλλους αλλά ακόμα και όταν θέτουμε προσωπικούς στόχους. Αυτό σε συνδυασμό με την έφεση του Έλληνα στην γκρίνια οδηγεί πάντα σε ισοπεδωτικά σχόλια.

Συνήθως αυτοί που δεν κάνουν τίποτα γκρινιάζουν γιατί οι άλλοι δεν τα κάνουν όλα!

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι καλά που το έγραψες. Οι πολιτικοί δεν έρχονται απο τον Άρη. Εμείς τους βγάζουμε και είναι εικόνα της κοινωνίας μας. Επίσης το ίδιο ισχύει για τους εκάστοτε Διευθυντές μας ή τα δημόσια πρόσωπα. Ίσως η εξήγηση είναι οτι κάποιοι έχουν ανάγκη να πιστεύουν οτι αυτοί οι παραπάνω είναι ή πρέπει να είναι λίγο υπεράνθρωποι.

neuclone είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
neuclone είπε...

Αυτό το "κι εσύ θα το κανες" -εκτός του ότι το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές- επιβεβαιώνει και ανακυκλώνει την ελληνική νοοτροπία του μιζεράκου. Ε, όχι δεν θα το έκανα, πώς να το κάνουμε τώρα;

Δεν θα το έκανα γιατί στην τελική γουστάρω τα άτομα με cohones που είναι μέσα σε αυτό το κόλπο της πολιτικής και βρίσκονται εκεί γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι σε όλους και όχι στα εγγόνια τους μόνο.

Βαθιά νυχτωμένος; Ίσως. Υπό αυτό το πρίσμα όμως θέλω να βλέπω τα πράγματα.

Τέτοιους θέλω εκεί.

(Κι όσο για τον Obama για τον οποίο πολλά έχουν ειπωθεί, δεν πιστεύω ότι τα 700 εκατομμύρια δολλάρια που κόστισαν μόνο τα media της προεκλογικής του εκστρατείας τα μάζεψε πουλώντας μπλουζάκια και κούπες του καφέ που 'γράφαν CHANGE. Χρηματοδοτήθηκε χοντρά και είναι γνωστό αυτό, δεν είναι μυστικό, το είπε ο άνθρωπος.)

Ανώνυμος είπε...

Όχλος.

Μπούγιο.

Καφρίλα.

Alitovios είπε...

Δηλαδή με τη δική σου λογική υπό ποιες συνθήκες μπορούμε να κάνουμε κριτική στους πολιτικούς;